Wysłany: 2008-03-23, 21:09 Kraby w sosie z musztardy
Do przyrządzenia tego pysznego dania będziemy potrzebować: 2 mrożone kraby (po ok. 50 dkg), 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 4 szalotki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki koniaku (może być Napoleon), 4 łyżki sherry fino, 1/3 litra śmietany, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki musztardy chrzanowej (tej z konikiem), szczypta pieprzu kajeńskiego, 2 żółtka oraz kilka listków bazylii ;)
Opis przygotowania:
Kraby należy rozmrażać w lodówce przez około 11 godzin. Następnie potrzeba dobrze je wymyć, usunąć fartuch spod spodu, oddzielić połówki pancerza, wyjąć skrzela i jelita. Dalej ukręcić szczypce, zbójnickim nożem pokroić tułów na ćwiartki, strzaskać szczypce mocnym uderzeniem tępej strony noża a następnie wyjąć mięso.
Szalotki weźcie obierzcie i drobno posiekajcie. Oliwę trzeba rozgrzać z masłem i usmażyć na niej kawałki krabów przez 5-7 minut, potem dodajemy szalotkę i smażymy razem tak z minutkę, dodajemy koniak oraz sherry, wszystko solimy i posypujemy papryką, razem gotowjemy około jedną minutkę.
Z kolei należy kawałki krabów wyjąć z patelni i trzymać w gorącym piekarniku. Do sosu z patelni dodajemy śmietanę i smażymy aby odprowalo z połowa. Żółtka miksujemy razem z sokiem cytrynowym, musztardą i pieprzem, oraz mieszamy z sosem śmietankowym.
Mięso krabów dajemy na talerzyki, polewamy sosem, na koniec listki bazylii i wcinamy.
Wiem że to możę zbyt egzotyczne danie ale chyba raz w życiu warto spróbować, a nuż będzie to Wasz przysmak
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum